Tuesday, January 10, 2012

ENTRI INI BERBUNYI : old couple yang sangat sweet!

assalamualaikum...helow! ttoottoott!!

dan salam satu malaysia...

subhanallah...alhamdulillah....Allah hu akbar...



biasanya kita lihat pasangan-pasangan kekasih.. ataupun 'couple' yang muda mudi ni pergi dating kan? biasalahkan... pakwe belanja makwe.. tapi nak makan pon malu-malu... kan? yeke? ke main bedal jek?


ok..tapi kali ni...apa yang aku lihat sendiri ialah, pasangan kekasih yang tua.. ala...makcik pakcik... suami isterilah kan.. di tesco...tesco mana? jeng jeng jeng! hoho... pasangan ni memang agak tualah.... aku andaikan..dalam 70 -an... tua kan? tapi sweet... apa yang sweet?

masa tu aku nak beli nasi hot plate tu... then, aku pon beraturlah kan macam biasa... pastu order lah.. lepas tu..ada makanan dah sampai..aku ingat aku punyalahkan.. tapi asal mee? aku pesan nasi... lepas tu..ada lah pakcik ni datang.... eh? pakcik? agak-agak dalam umur 70 lebih wooo...makan hotplate? *hoho..nasib baik aku tak ambil* fuh..dasyat...dengan santai pakai tracksuit jek.. n T-shirt... plus kopiah...oh..alim..

then, pakcik ni bayarlah untuk dua pinggan hot plate tu... dia nak ambil cili kat tepi tu.. dia tuanglah dalam bekas kan.. aku tengok tangan dia lain macam... terketar-ketar... aku dah macam...



"alamak... pakcik ni boleh bawak ke tak nih? risau aku ha.."

lepas tu..pakcik tu pon bawaklah hot plate tu kat meja belakang aku je... tepi sikit.. kira dekat jelah... taw tak dia bawak untuk siapa untuk isteri dia yang tengah duduk selamber kat meja tu.. aku dah macam... fuh! gila sweet ah pakcik nih!, bawak isteri makan kat tesco belanja hotplate.. di usia agak-agak 70-an?! terketar-ketar bawak hotplate untuk isteri tercinta... dan muka pun dah kelihatan kedutnya... dapat bayangkan tak? how sweeet of them! aku dan kakak aku dah macam.... awwww....sweet nya diorang nih...nanti aku dengan suami macam ni ke ea? *ok..itu dah merapu sangat sampai fikir pasal kahwin* huihuihuiii...





aku terfikir... bila kita nampak couple muda mudi pergi dating atau belanja awek makan ataupun pegang tangan dan panggil panggilan yang sweet like... 'baby', 'sayang', 'ma, pa' atau pape jelah kan... kita akan kata... "awwww....sweeeettnyeerrrr... " padahal, diorang tu belum tentu lagi kahwin... baru couple je kot? tapi kita dah puji diorang dah macam... diorang dah kahwin n bahagia selamanya jek.. padahal..diorang tu belum halal lagi...


tapi... bila kita tengok pasangan yang tua pergi dating jugak.. sambil pegang tangan, dan panggil dengan nama panggilan yang macam orang muda pakai nih... kita akan cakap..."eeeeuuuwwwww geliknya pakcik tu... dah tua tu buat cara tua jelah... ish... gelik aku!"... dan mula ambil tindakan untuk menegur tindakan mereka sebab rasa geli geleman tadi tu... huh...aku tak faham... padahal yang tua tu lah kita boleh jadikan contoh.. cinta yang sampai ke tua.. cinta yang tak habis manisnya.. dan sah-sah halal... buat apa kita nak gelik? buat apa kita nak larang diorang? kenapa mesti kita nak tegur diorang buat perkara yang tak salah pon? kenapa dan mengapa? *oh..banyak sungguh 'kenapa' aku*



kan? korang perasan tak? aku pelik dan terus kehairanan... menimbulkan pertanyaan yang tiada jawapan. atau ada di antara kamu yang mahu jawab soalan tadi? boleh...silakan.. aku sangat teruja nak tahu.. ok? ada yang nak jawab?



so, aku fikir...dah-dah lah kita nak geli dengan perkara yang tak salah... ok? aku tahu..aku pon bukan baik sangat... dan kadang-kadang pon aku terasa sweet dengan couple sekarang.. tapi aku sedar... diorang cuma couple... dan banyak lagi pasangan romantis lain yang dah halal yang boleh kita rasa sweet nya... *hoho..macam madu pulak nak sweet-sweet...hakhak!*



kadang-kadang orang tengah bercinta ni tak sedar pun mereka sedang bertambah usia dan semakin tua.. sebab..

cinta membuatkan kita rasa muda dan remaja..


betul tak? takpe...aku tahu aku betul...woohhha!so, janganlah salahkan pakcik dan makcik bercinta tu... diorang pun manusia.. ada rasa cinta... (yang dah kahwinlah.. yang bercinta lain tu... wallahu'alam) hekhek... ini sekadar pendapat aku dan pandangan aku je... pandangan peribadi aku.. kalau korang nak cakap lain.. ok..silakan... boleh kita tukar pendapat kan? good!



*oh...kisah pakcik tadi sangat buatkan aku terharu...<3*..

takpelah...tata korangs! sayang korang taw! huhu,,, 

 *p/s: jangan lupa tekan nuffanng k? =P*

6 ORANG COMEL KOMEN DENGAN PENUH PERASAAN:

cik Kartun said...

bace entry nie lagi mguatkan rindu CK pada si dia yg dah xde.. :(

CSI said...

@cik Kartun

si dya yang dah takde? means?

r-5 said...

wah suka entry ni. betul tu, sweet2 ngan awek pon lom tentu sampai ke anak cucu..yang orang tua tu da tentu bahagia mereka sampai ke anak cucu.. huhu..memang sweet..

Percaya atau tak, saya pernah bercinta 3 tahun tapi tak pernah jumpa orang yang saya sayang tu.. haha.. hanya dalam phone je, bincang bila ada masalah, and tegur n nasihat dia.. hehe. tapi semua tinggal kenangan sebab masing-masing terlampau muda, kurang pertimbangan..

so klu nak bercinta tu biarlah sudah dewasa dan matang, jika benar cinta tak perlu bercouple, masuk je meminang, bila sudah mampu terus nikah senang kan~ hehe.. lagi sweet ye dak? :p

CSI said...

@r-5

alala! sweetnyew! hahha... kan? terus pinang je.. wah...bestnya gitu! hey! samelah kite! cpl tp x prnah jumpe...huhu.. but at last... clash..heeee..=D...

r-5 said...

so moral of the story tak payah couple masuk minang je.. kan2? tak timbul fitnah.. :)

CSI said...

@r-5

yups..betol tu betol....saia sokong