Friday, February 5, 2010

aduhai.... cinta.....

assalamualaikum everyone!




alhamdulillah... ade jugak rezeki syifaa untuk mempunyai blog... actually tak delah susah sangat pun nak wat blog ni... dengan adanya pertolongan kakak tersayang iaitu Nurul Syahirah n my mom iaitu Puan Zaitun.. tercetuslah sedikit idea untuk menghasilkan blog yang tak seberapa ni. n maklumlah baru nak ade blog so, tak berapa nak ade sangatlah idea ni. tapi insya-Allah syifaa akan cari idea untuk disematkan dalam blog ni (cewah).... syifaa harap anda enjoy bile bace blog ni....(cikit pun jadila...)


Okey! First skali syifaa nak share ler cikit tentang apa yang syifaa tahu setakat ni.... tak delah banyak sangat nak share sebab usia muda lagi jadi banyak lagi perkara, pengetahuan dan pengalaman yang perlu saya ketahui (cewah..... ayat...). k, tak payahlah nak bebel panjang lebar agi kite troz jerk pergi kepada apa yang syifaa nak tulis sangat ni..

Okey... Ustaz Asri selaku Kaunselor Cemerlang di smk seri jempol ade bagitahu kitorang fasal kenapa manusia ade masalah....(lebih kurang gitu ler ayatnyer....kalau salah minta maaf ustaz....huhu..:p)

k, sambung balik.... kang banyak lak yang merapik karang. Ha, ade 4 bende yang kalau salah satu takde kite rase macam tak puas.... hmm... mingkin r...
Anda tahu ape yang 4 bende itu.........???(mestilah tak tahu agi kalau dah penulis ni tak bagitahu! adoiyyai!)

k, kembali ke pangkal jalan....
4 bende itu ialah :







1-rasa ingin mempunyai dan dipunyai (atau senang cakap nak MENYINTAI dan DICINTAI, ape susah)


2-rasa ingin berkuasa


3-ingin pengiktirafan


4-kecindan (atau bahasa mudahnye ingin berhibur)




okey! nombor 1:




RASA INGIN MEMPUNYAI DAN DIPUNYAI





Actually memang fitrah manusia untuk menyintai dan dicintai. Cube tanyer diri anda ade tak anda rasa macam tu??? (takkan takde???) ha.... kite mule rase ingin bercinta apabila kita mula meningkat remaja. Betul tak?? mungkin ade yang YE n mungkin ade yang kate TIDAK. kite tak boleh nak pakse coz lain orang lain carenye betul tak?? Btol!btol!btol! ha... bak kate Upin dan Ipin.(wah! sempat agi promot). Sebenarnye cinta ni memang indah kalau kite betol-betol bercinta. 


Maknenye bukan niat nak suke- suke jer kapel ngan orang tu n nak kapel ngan orang ni, kejap ngan orang tu n kejap ngan orang ni sampai dah banyak sangat bekas.... Dah besar-besar nanti bile kowang dah mampu nak beli kereta sebiji or rumah sebiji or whatever lah ngan duit kite sendiri... barulah boleh atau wajar untuk bercinta...




 Tapi kite ni kan manusia yang lemah, n memang tak dapet nak dinafi an laie bak kato orang nogowi lah.... (wah! promot lagi!) k, kembali ke pangkal jalan balik... memang kite tak dapat nak menolak rasa CINTA tu betol tak?? Memang tak dapat dinafikan jugak fasal cintalah kite kena banyak berkorban ape-apelah demi insan yang tersayang walaupun sebenarnyer kite pedih kat dalam... n tak de saper yang tahu melainkan Allah Taala n kite sendiri...






 macam-macam yang kite akan buat n kadang-kadang tu bende yang kite tak pernah buat pun tetibe lak kite buat semate- mate untuk puaskan hati orang yang tersayang......tapi janganlah pulak sampai berkorban bende lain.... tu bukan pengorbanan namenye tapi nafsu namenye....tapi, tengoklah pulak jenis pasangan kite tu... tapi kan sebenarnyer pasangan or jodoh yang kite akan dapat sebenarnyer brgantung kepada kite jugak... Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik n Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. kalu kite ni baik maka baiklah pasangan kite n gitulah jugak sebaliknyer...Selain itu, Cinta ni jugak mampu untuk mengubah seseorang.

 Contohnye, seorang lelaki yang playboy, kaki perempuan or kasanova(la...same jer..) tapi andai ditakdirkan dia berjumpa atau terpikat kepada seorang permpuan yang baik akhlaknye, sopan santun, n baik budi bahasanye.. maybe lelaki itu akan berubah menjadi seorang muslim yang baik... itu semua takdir Allah Taala... ape-ape kemungkinan pun boleh terjadi zaman sekarang ni... kite sebagai manusia hanya mampu merancang tapi segala-galanyer Allah yang tentukan....

K, bile kite bercinta ni, semua bende kite rase indah betul tak??? rase macam asyik nak senyum jer... kalau tak de orang nak kawan ngan kite pun tapi kalau kite ade kekasih tu, takde kawan pun takpe... sebab kite nak menyayangi dan disayangi jer betol tak??? kalau kite ade CINTA ni.... baru kite rase macam tidak ke lonely an (hai... pelik jer ayat). so, saper yang takde nombor 1 ni angkat tangan! wah ramainyer..hmm... samerlah kite (eleh! macamlah nampak, n kowang pun tak payahlah nak angkat tangan bukan orang nampak pun...)



2-RASA INGIN BERKUASA






OK! yang ni untuk orang yang rasa sepatutnyer die yang patut menyandang jawatan itu tapi last sekali dapat kat orang lain. tapi ade jugak yang jenis tamak ataupun senang cakap gilekuasa.. golongan ni memang tamak halobe lah sebab semua jawatan die nak n nak semua orang puji die.... memang tak patut.... tapi ade jugak yang bile dicadangkan untuk memegang sesuatu jawatan tersebut tapi tak nak.. kononnye malulah konon. Tapi, lepas tu die pulak yang lebih-lebih nak jalankan tugas padahal takde jawatan pown. tadi orang nak lantik, malulah apelah..



 tapi bile kerje die pulak lebih-lebih nak menjalankan tugas mengalahkan orang yang btol-btol pegang jawatan tu..... sepatutnyer kite kena berusaha untuk menjadi lebih maju ke hadapan n jangan lepaskan peluang yang ade... sapu jer ape susah! peluang bukannye nak datang bergolek kat kite yang kite nak jual mahal sangat ni...kang kite jugak yang susah dok melopong tengok orang lain...hmm....



3-PENGIKTIRAFAN






Untuk yang nombor 3 ni pulak munkin seseorang tu rase macam dirinye tak dihargai atau diambil perhatian. Mungkin die macam jeles kat orang lain yang selalu dapat pujian, perhatian or whateverlah... Padahal kite yang berusaha bersungguh-sungguh bagai nak rak ni tak pernah dihargai..... memang sedih kalau kite rase macam tidak diiktiraf.. example terdekat macam permpuan...



 cube kalau kite puji die cantik... mau taknye die tersenyum sampai ke telinge punyer lebarnye selame 7 hari 7 malam( yang tukang tulis ni pun perempuan jugak...). tapi penting jigak pengiktirafan ni sebab kalau orang puji kite kite akan rase lebih bersemangat untuk buat lagi!lagi! dan lagi! kalu kite bercakap panjang lebar sampai 3 hari 3 malam tapi tak de sorang pun yang dengar pun tak gune jugak... btol tak???


4-KECINDAN/BERHIBUR






Ha, yang ni pulak memang majoritinya semua orang naklah. Tapi janganlah pulak nak berhibur sampai lupe diri n lupe segalanye. Sekali dua kala nak jugak kite rasa nak gelak, ketawe n senyum nampak gigi ker.. sebab takkan kite nak masam or serius je 24 jam.... cube kalau cikgu ke pensyarah ke or bos kite ke masuk-masuk jer muke serius, masam kite pun rase macam tak best... n takde semangat jer nak buat kerje betol tak? cube sekali sekale kite menghiburkan diri kite... cube untuk senyum dan gelak ketawe sekali sekala takpun 3, 4 kala ke.. ok gak.. n senyum jugak adalah satu cara untuk kekal awet mude.. hmm.. lepas ni habislah semue orang asyik senyum jerk 24 jam.......

K! Anda ade semua di atas?? kalu ade baguslah.. tapi bagi yang tak de tu cube- cubelah untuk penuhkan ye!
tak salah untuk kite mencoba.... huhuhu...:p:p








1 ORANG COMEL KOMEN DENGAN PENUH PERASAAN:

syifaa said...

macam2 perkara kita jumpe dalam hidup ni... huhu